Zadanie dowodowe.
FUITP:
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej n zachodzi nierówność
33n + 52n < 25n+1
Mam z tego:
27n+25n < 32n * 2
Jak dalej ułożyć tezę?
15 mar 16:23
janek191:
Indukcja matematyczna ?
15 mar 16:26
jc: Tezę masz w treści zadania.
33n=27n < 32n = 25n
52n=25n < 32n = 25n
Dodajemy stronami.
33n + 52n < 2*25n=25n+1
15 mar 16:40
janek191:
27n + 25n < 2*32n
1)
n = 1
27 + 25 = 52 < 64 ok
2) Zakładamy,że zachodzi 27n + 25n < 2*32n
Mamy pokazać,że zachodzi dla n +1, czyli 27n+1 + 25n+1 < 2*32n+1
27n+1 + 25n+1 = 27*27n + 25*25n < 27*27n + 27*25n =27*(27n + 25n) <
< 27*2*32n < 64*32n = 2*32*32n = 2*32n+1
ckd.
15 mar 16:47