Wyznacz iloczyn rozwiązań równania
Szafirek: Wyznacz iloczyn rozwiązań równania sin2πx=−1/2 ,iloczyn należy do przedziału <2,3> zakoduj
pierwsze 3 liczby w rozwinieciu dziesietnym
15 mar 16:18
wredulus_pospolitus:
czy rozwiązałeś to równanie
15 mar 16:18
Szafirek: Nie ,nie wiem co mam zrobić
15 mar 16:23
salamandra: | | π | | 7 | |
2πx=− |
| +2kπ v 2πx= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
15 mar 16:32
Szkolniak: Na pewno iloczyn należy do danego przedziału?
| | 7 | | 11 | |
2πx= |
| π+2kπ v 2πx= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
x= |
| +k v x= |
| +k, k∊ℤ |
| | 12 | | 12 | |
| | 31 | | 35 | | 1085 | |
stąd: x∊{ |
| , |
| } → ich iloczyn równy |
| (kodujesz 753) |
| | 12 | | 12 | | 144 | |
15 mar 16:35
Szafirek: skąd się wzieło 76π?
15 mar 16:38
Szafirek: dobra już wiem
15 mar 16:38
Szafirek: tak do tego przedzału
15 mar 16:40
Szafirek: Dziekuję bardzo za pomoc
15 mar 16:40