funkcja wykładnicza
Bart: Do wykresu funkcji wykładniczej określonej wzorem f(x)=ax−2 +b, dla każdego x∊R, należy
punkt o współrzędnych (3,−4), a zbiorem wartości jest przedział (−9/2 , +∞). Wyznacz wzór
funkcji.
15 mar 16:10
Bart: punkt umiem wstawić ale co ze zbiorem wartości
15 mar 16:11
Bart: −4=a+b i dalej nie wiem co
15 mar 16:11
a7:
15 mar 16:18
janek191:

− 4 = a
3 −4 + b
więc
a = 2
f(x) = 2
x −2 − 4,5
=================
15 mar 16:19
Szkolniak: | | 9 | | 1 | |
'b' odczytujesz ze zbioru wartości: b=− |
| ⇒ a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 16:19
a7: zauważmy, że y=ax ma zbiór wartości powyżej zera x−2 przesuwa wykres w prawo, −9/2 to
obniżenie wykresu w dół czyli b=−9/2
a=1/2
?
15 mar 16:19
janek191:
Zrobiłem zadanie dla innych danych, ale sposób jest dobry.
15 mar 16:24