stereometria
salamandra:

Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi
3:8. Wyznacz miarę kąta rozwarcia tego stożka
Pb=πrl
Pk=4πR
2
3πrl=32πR
2
r=l*sinα
3πl*sinα*l=32πR
2
3l
2*sinα=32R
2
brakuje mi pomysłu co dalej, o ile w ogóle to jest przydatne co zrobiłem
15 mar 14:11
Patryk: Pb = πrl
2rl = 3R
2
musisz teraz literki r, R i l uzależnić od funkcji trygonometrycznych(sin, cos, tg) i
| | 3R2 | |
podstawiasz do tego równania, które wyszło ze stosunki czyli: r = |
| . I na końcu |
| | 2l | |
musisz sprowadzić utworzne równanie do takiej postaci, że była jedna konkretna funkcja np. sin
i rozwiązujesz już dalej normalnie
15 mar 14:19
ite: A ja proponuję dodać jeszcze jedno równanie z tymi samymi niewiadomymi l i R.
Wykorzytaj tw. sinusów dla trójkąta równoramiennego.
15 mar 14:24
salamandra: Nie rozumiem Patryk,
co mi da
r=sinα*l
R nawet nie wiem jak
15 mar 14:41
Patryk: Z twierdzenia sinusów masz:
r = R*sin2α
Teraz uzależniam l i R
l = 2Rcosα
podstawiam do równania:
i z tego wyliczyć kąt, jesli się nigdzie nie pomyliłem
15 mar 14:50
salamandra: | | l | |
czemu |
| ? z którego trójkąta korzystasz |
| | sin(90−α) | |
15 mar 14:53
salamandra: ok, już widzę
15 mar 14:57
salamandra: Po prostu chodzi o to, żeby wszystko za pomoca jednej niewiadomej (R) wyznaczyć i później
kombinować?
15 mar 14:59
salamandra: | | 3 | |
2sinαcosα= |
| / * 4cosα |
| | 4cosα | |
8sinαcos
2α=3
8sinα(1−sin
2α)=3
8sinα−8sin
3α=3
co dalej?
15 mar 15:33
Patryk: Rozkładasz tak jak wielomian, podstaw sobie s = sinα i szukasz miejsca zerowego

, jak nie
będzie całkowitych to wymierne
15 mar 15:44
salamandra: pustka kompletna dziś, czego się nie dotknę, to nie potrafię rozwiązać...
15 mar 15:49
Szkolniak: −8sin3α+8sinα−3=0
8sin3a−8sinα+3=0
t=sinα
8t3−2t−6t+3=0
2t(4t2−1)−3(2t−1)=0
2t(2t+1)(2t−1)−3(2t−1)=0
(2t−1)[2t(2t+1)−3]=0
(2t−1)(4t2+2t−3)=0
15 mar 16:03
salamandra: dzięki, już to zrobiłem

wielomiany akurat ogarniam (nawet dziś)
15 mar 16:03