funkcja kwadratowa
angelika: Określ liczbę rozwiązań równania mx2+mx−1−2m=0 gdzie x∊<−2,2>,
w zależności od parametru m ∊ R
15 mar 13:56
xyz:
dla m = 0 ....
dla m ≠ 0 policz delte.
15 mar 14:08
Jerzy:
@xyz, możesz rozwinąć myśl z drugiej linijki ? Policzenie delty niewiele daje.
15 mar 14:32
Patryk: Nie można by najpierw do wzoru funkcji podstawić −2 i 2 i policzyć m−y dla których zgadza się
podana dziedzina?
15 mar 14:35
Jerzy:
A po co chcesz podstawiać do wzoru ?
15 mar 14:39
salamandra: m=0
−1=0
brak rozwiązań dla m=0
m≠0
Δ=m
2−4*m*(−1−2m) = m
2+4m+8m
2 = 9m
2+4m
dwa rozwiązania gdy Δ>0
9m
2+4m>0
9m
2+4m=0
m(9m+4)=0
jedno rozwiązanie gdy Δ=0
brak rozwiązań gdy Δ<0
Ktoś niech potwierdzi, dawno nie robiłem, nie jestem pewien
15 mar 14:48
Jerzy:
@xyz, już nic nie wyjaśniaj.Przeczytałem,że rozwiązania mają być z podanego przedziału,a tak
nie jest.
15 mar 14:50
Jerzy:
@salamadra, jeśli w treści zadania byłoby,że rozwiązania muszą należeć do podanego
przedziału,policzenie delty i ustalenie jej znaku nic nie daje.
15 mar 14:52
Jerzy:
Jednak nie . Rozwiązania muszą należć do podanego przedziału
15 mar 14:59
Patryk: Można w sumie z całej funkcji wyciągnąć "m" przed nawias, wtedy otrzymam czysty wzór
| | 1 | |
f.kwadratowej i wtedy "m" przenieść na prawą stronę wyjdzie x2 + x − 2 = |
| . Później |
| | m | |
| | 1 | |
szkicujemy wykres dla podanej dziedziny, określamy ilości rozwiązań dla t = |
| i z tego |
| | m | |
wyliczamy "m"
15 mar 15:01
Jerzy:
To ma sens.
15 mar 15:06
angelika: Patryk masz super pomysł dziękuję Ci
15 mar 16:05