Wyznacz x
Jakub:

Punkt E leży na przekątnej AC czworokąta ABCD, jak na rysunku. Pole trójkąta ADE jest równe x.
Pola trójkątów ABE BCE I CDE w zależności od x, są podane na rysunku. Wyznacz x.
15 mar 13:45
an:

podpowiedź
15 mar 14:10
ite:

ΔDEC i ΔBEC mają wspólną wysokość h
C
PDEC | | x | | |DE| | |
| = |
| = |
| |
PBEC | | x+6 | | |EB| | |
ΔDAE i ΔBAE mają wspólną wysokość h
A
PDAC | | x−6 | | |DE| | |
| = |
| = |
| |
PBAC | | x−2 | | |EB| | |
teraz ułóż i rozwiąż układ równań
15 mar 14:13
Jakub: x=18?
15 mar 14:16
ite: Tak wychodzi na oba sposoby.
15 mar 14:33