szereg geometryczny, znajdowanie pierwiastków
sapensiontko: To zadanie mnie rozłożyło... pomoże ktoś?
o funkcji g wiadomo,ze g(x)+g2(x)+g3(x)+...=x gdzie lewa strona równania jest sumą szeregu
geometrycznego zbieżnego.
Dla jakich wartości parametru m rownanie |g(x)|=2m2−m3 posiada dwa rozwiązania?
15 mar 06:10
a7:
| | g(x) | | x | |
L= |
| g(x)=x−xg(x) czyli g(x)+xg(x)=x czyli g(x)= |
| |
| | 1−g(x) | | 1+x | |
m
2(2−m)>1
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
czyli m ∊(−∞, |
| )∪(1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |

15 mar 08:39
a7: jeszcze trzeba dodać te emy kiedy m2(2−m) jest większe od zera a mniejsze od 1
15 mar 08:40
a7: ostatecznie mi wyszło
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
m∊(−∞, |
| )\{ |
| ,0,1} |
| | 2 | | 2 | |
?
15 mar 08:46
a7:

zapomniałam o założeniu −1<g(x)<1
czyli 0<m
2(2−m)<1
czyli

w każdym bądź razie nawet jak się pomyliłam w obliczeniach to metoda jest ok
15 mar 08:51
ite😷:
a7 z założenia −1<g(x)<1 chyba wynika warunek dla argumentu a nie bezpośrednio dla
parametru?
| | x | |
−1<g(x)<1 oraz g(x)= |
| |
| | x+1 | |
Przecież może się okazać, że g(x) nie przyjmuje jakichś wartości, a f(x)=2m
2−m
3 może je
przyjąć.
15 mar 09:36
a7:
| | 1−√5 | |
no nie rozumiem? wg moich wyliczeń dla m∊( |
| , 0) ∪ (0,1) będą dwa punkty przecięcia |
| | 2 | |
15 mar 09:48
ite😷: Zastanowiłam się na zapisem z 8:51, bo chodziło mi o sposób liczenia, nie tylko o sam wynik.
Przy tych danych warunek, który otrzymałaś zawiera się w tym z 9:36.
Miałam wątpliwości, czy założenie dla funkcji można zastapić założeniem dla parametru.
15 mar 10:01
sapensiontko: Wiem,że pewnie to jest trywialne ale skąd się wzięło:
| | g(x) | |
L= |
| g(x)=x−xg(x)  |
| | 1−g(x) | |
Widzę tam wzór na sumę szeregu ale nie potrafię tego rozpykać...
15 mar 10:13
a7: przyrównujemy obie strony i wymnażamy x przez mianownik
15 mar 10:15
sapensiontko: aaaa.... mam, po prostu po ułamku jest "wieksza spacja" ja przyjąłem,że to jedno równanie
15 mar 10:27
a7:
15 mar 11:07