trygonometria
Ola: Wykaż ze dla kazdej wartosci kąta x równanie jest tożsamością
(sin2x)/(1+cos2x)*(cosx)/(1+cosx)=tg(x/2)
Pomoże ktoś?
24 lut 22:00
Klara:
Najpierw napisz to porządnie

sin2x czy sin
2x
24 lut 22:08
Ola: Tak jak jest napisane

Nie ma tam potęg
24 lut 22:11
Ola: [(sin2x)/(1+cos2x)] * [(cosx)/(1+cosx)] = tg(x/2)
24 lut 22:12
Klara: ok
| | sin2x | | cosx | |
|
| * |
| = tgx2 |
| | 1+cos2x | | 1+cosx | |
24 lut 22:18
Klara:
1+cosx = 2cos
2x2
to 1+cos2x = 2cos
2x
sin2x = 2sinx*cosx oraz sinx = 2 sin
x2*cos
x2
| | 2sinx*cosx | | cosx | |
L= |
| * |
| = ... po skróceniu 2cos2x
|
| | 2cos2x | | 2cos2x2 | |
otrzymamy:
| | sinx | | 2sinx2*cosx2 | |
L= |
| = |
|
|
| | 2cos2x2 | | 2cos2x2 | |
skracamy 2 cos
x2
L=P
24 lut 22:25
Ola: Dzięki wielkie
24 lut 22:33
Klara:
24 lut 22:33