matematykaszkolna.pl
obliczanie granicy ciągów załamany: Kochani, potrzebuję pomocy: emotka Jak obliczyć granicę właściwą ciągów: an=tg(nπ) an=cos(nπ) Poproszę o jakieś wskazówki. Samo narysowanie nic mi nie mówi.
15 mar 00:14
a7: rysunek a1=tgπ=0 a2=tg2π=0 a3=tg3π=0 .........a7=tg7π=0................emotka https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=58&moduleId=386 ta granica to 0
15 mar 00:33
a7: rysunektutaj nie wiem, bo a1=−1 a2=1 a3=−1 a4=1 ........
15 mar 00:35
załamany: Niczym napisałem to przeczytałem tamtą informację. Tam nie ma nic o granicy ciągów trygonometrycznych. Jest napisane ogólnie. Chyba jest późno i nie myślę racjonalnie. Według odpowiedzi ten ma granicę. Swoją drogą w otoczeniu punktu kπ jest "mniej" wyrazów niż ma ten ciąg. Poprawcie gdzie jeśli się mylę − ta granica to miejsce zerowe? Ten z cos nie ma granicy właściwej. Odpowiedzi znam z tym, że mam problem ze zrozumieniem czemu tak jest.
15 mar 00:45
a7: jaką informację przeczytałeś? w linku, no ok tam jest definicja ogólna, ja się dokładnie nie znam, ale jak bym miała strzelać to wyrazy pierwszsego ciągu przyjmują stale wartość zero i dlatego jest to granica właściwa, ale to tak w uproszczeniu (nie musi to być miejsce zerowe) natomiast wnioskuję, że skoro ancosnπ nie ma granicy właściwej, to znaczy, że skoro ciąg przyjmuje tylko te wartości, to jednak nie można żadnej z nich uznać za granicę właściwą jest jednak pewnie ograniczony z góry i z dołu
15 mar 00:51
załamany: Z linku, który podałaś. Generalnie rzecz ujmując mam z tym problem by logicznie to rozumieć. Obie te funkcje są okresowe; funkcja cosinus jest ograniczona z góry i z dołu, wiec tak jak wskazujesz ma kres górny i dolny. Chyba musze się z tym przespać. Ale z góry dzięki za chęć pomocy.
15 mar 01:04
a7: już chyba rozumiem w czym masz problem, funkcja funkcją, a ciąg ciągiem i ja już znajdziesz jego wyrazy to to już zaczyna jakby żyć własnym (matematycznym) życiem i to już inna bajka obliczasz wyrazy ciągu wychodzi Ci 0, 0, 0, 0 0 0 0 00 itd. i traktujesz to już niezależnie od funkcji wyjściowej w przypadku cosinusa tak samo wyrazy ciągu to 1, −1, 1, −1, itd i już nie patrzysz jakie własności ma cosinus tylko jakie własności ma Twój ciąg
15 mar 01:08
a7: rysunekan=tgnπ
15 mar 01:10
a7: rysunekan=cos(nπ)
15 mar 01:12
załamany: Ok, ogarnąłem emotka Dziękuję emotka
15 mar 01:12
a7: emotka
15 mar 01:16