Związek, trygonometria
Szkolniak: Znaleźć związek między m i n, jeżeli m=sin(x)+cos(x) i n=sin3(x)+cos3(x).
Jakieś podpowiedzi jaki związek mógłbym między nimi poszukać? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem
chyba nawet polecenia.
14 mar 22:12
Eta:
1/ n=sin3x+cos3x=(sinx+cosx)3−3sinx*cosx(sinx+cosx)
i 2/ m2=sin2x+cos2x+2sinx*cosx ⇒ sinxcosx=....
i podstaw do 1/
n=....................
14 mar 22:26
Eta:
Można 1/ też tak:
n= (sinx+cosx)(sin2x−sinx*cosx+cos2x) =....
14 mar 22:30
Szkolniak:
W n−ie mogę to podstawić tylko w jednym miejscu − a rozumiem, że mam przedstawić 'n' jako same
"emy"?
14 mar 22:35
Eta:
Dokładnie
Mi wyszło:
14 mar 22:39
14 mar 22:40
Eta:
@a7 dokończ
n=..... i otrzymasz to co podałam( w ładniejszej postaci
14 mar 22:44
a7: tak, wiem domyśliłam się, ale
Szkolniakowi już to chyba niepotrzebne, dzięki
14 mar 22:46
Szkolniak: Nie dostrzegłem, że przecież 'sin(x)+cos(x)' było podane wyżej jako m
Wychodzi: m
3−3m+2n=0, dziękuje
14 mar 22:46
Eta:
14 mar 22:47
Mariusz:
Eta: Wzorek z 14 mar 2020 22:26 mi się bardziej podoba
Podobny wzorek wykorzystuję do rozwiązywania równań trzeciego stopnia
14 mar 23:25