stereometria / obrót trapezu
bingo:

Trapez równoramienny o podstawach długości 10 i 22 oraz wysokości 8 obraca się wokół
krótszej podstawy. Oblicz objętość i pole powstałej bryły.
objętość obliczyłem i wyszło mi 1152π co jest zgodne z odp. , lecz pole bryły mi nie wychodzi a
powinno wyjsc według odpowiedzi
512π a wychodzi mi ewidentnie 448π
liczyłem Pole figury ,że to jest Pb walca + 2 Pb stożka
dodam ,że tworząca stożka wyszła mi 10
Obliczenia
Pbw+2Pbs=2πrH+2(πr
2+πrl)=160π+2(144π)=160π+288π=448π
proszę o pomoc !
14 mar 21:54
bingo: te l jest niezgodne z rysunkiem niechcacy mi się tam kliknelo l jest tworzaca stozka
14 mar 21:55
a7: walca bez podstaw liczyłeś?
14 mar 22:01
wredulus_pospolitus:
Pb Walca = 2πr*H = 2π*8*22 = 352π
2Pb stożka = 2πr*l = 2π*8*10 = 160π
14 mar 22:03
a7: Pb walca= 2π*8*22=352
14 mar 22:03
bingo: a no faktycznie , dzięki
za dużo już robiłem zadan i nie mysle
14 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
nie mam pojęcia dlaczego liczysz Ppodstawy stożka oraz dlaczego Pb Walca liczysz dla
H = 10
14 mar 22:05