proste
Anka - prosze o pomoc: Wykaż, że prosta 3x – y – 10 = 0 nie ma punktu wspólnego z krzywą o równaniu x2 + 16x + 12 +
y2 = 0. Zdefiniuj tą krzywą.
24 lut 21:59
Godzio:
x2 + 16x + 64 + y2 −64 + 12 = 0
(x+8)2 + y2 = 52 (ta krzywa to okrąg o środku S(−8,0) i promieniu r = 2√13 )
3x − y − 10 =0
x2 + 16x + y2 + 12 = 0
3x − y − 10 =0 = > y = 3x −10
x2 + 16x + (3x−10)2 + 12 = 0
x2 + 16x + 9x2 − 60x + 100 +12 =0
10x2 − 44x + 112 = 0
5x2 − 22x + 66 = 0
Δ=484 − 1320 < 0 więc nie ma punktu wspólnego
24 lut 22:04