Wielomiany
jokeros2000: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = 9bx3 − ax2 − 14bx + 15 przez trójmian (3x−2)2 wynosi 3.
Oblicz a i b. Dla wyznaczonych wartości a i b rozwiąż nierówność W(x) ≤ 3
14 mar 15:10
wredulus_pospolitus:
czyli możemy zapisać:
W(x) = Q(x)*(3x−2)
2 + 3
zauważ, że Q(x) = dx + e (nie może być wyższego stopnia)
Więc mamy:
W(x) = 9dx
3 + (9e − 6d)x
2 + 4dx + (4e + 3)
4e+3 = 15 −−−> e =

4d = −14b
9e − 6d = −a
9d = 9b
układ czterech równań z czterema niewiadomymi
Natomiast nierówność
W(x) ≤ 3 rozwiązujemy od razu
W(x) = Q(x)*(3x−2)
2 + 3 ≥ 0 + 3 = 3
Więc W(x) ≤ 3 tylko gdy Q(x)*(3x−2)
2 = 0 −> Q(x) = 0 lub (3x−2)
2 = 0
14 mar 15:18
Patryk: Ten trójmian ma dwa pierwiastki. Te pierwiastki podstawiasz za x dla −> W(x) i przyrównujesz do
3. Otrzymasz układ równań z dwóch równań i wyliczysz a i b.
14 mar 15:22
wredulus_pospolitus:
Patryk −−− wskaż mi te dwa (różne) pierwiastki trójmianu (3x−2)2
14 mar 15:26
wredulus_pospolitus:
To co napisałeś ma sens gdy mamy dwa RÓŻNE pierwiastki
14 mar 15:27
Patryk: Przepraszam, źle spojrzałem
14 mar 15:28
Patryk: Pytanie, czy W(x) nie będzie wyglądał: 9x3d + x2(−12d + 9e) + x(4d−12e) + 4e + 3 ?
14 mar 15:36
wredulus_pospolitus:
możliwe −−− mnożyłem w pamięci
14 mar 15:41
jokeros2000: Dobra dzięki
15 mar 11:34