ss
bingo: Z koła o promieniu 6 wycięto wycinek kołowy będący połową tego koła. Utworzono z niego
stożek. Wyznacz kąt rozwarcia oraz objętość tego stożka.
14 mar 15:00
wredulus_pospolitus:
P
b stożka = 6π = π*r
1*6 −> r
1 = 1 r
1 −−− promień podstawy stożka
| | 1 | |
sin(γ/2) = |
| −> γ/2 = ...  −> γ = ...  |
| | 6 | |
Objętość sobie wylicz samodzielnie
14 mar 15:13
a7:

2πr=πR
r=R/2=3
l=R=6
sin(α/2)=3/6=1/2 α=30 2α=60
H=3
√3 z tw. Pitagorasa
V=πr
2*H=27
√3π
14 mar 15:18
bingo: dzieki
14 mar 15:21
bingo: V wychodzi 9√3π
14 mar 15:22
a7: bo zapomniałam żeby pomnożyć przez 1/3
14 mar 15:23
14 mar 15:24