Trygonometria
jokeros2000: Udowodnij że jeżeli α+β+γ=π,to
sin2α+sin2β+sin2γ=4sinαsinβsinγ
14 mar 14:44
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
P = 4sina*sinb*sinc = (2sina*sinb)*2sinc = (cos(a−b) − cos(a+b))*2sinc =
= 2sinc*cos(a−b) − 2sinc*cos(a+b) = 2sin(π − (a+b))*cos(a−b) − 2sinc*cos(π − c) =
= 2sin(a+b)*cos(a−b) − 2sinc*(−cosc) = sin(2a) + sin(2b) + sin(2c) = L
c.n.w.
14 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
wykorzystane wzory:
sin(2x) = 2sinxcosx
sin(π − x) = sinx
cos(π − x) = −cos(x)
cos(−x) = −cos(x)
| | x+y | | x+y | |
sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | |
cosx − cosy = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 15:03
jokeros2000: Można też zacząć te równanie od lewej strony, łatwiej nawet
15 mar 11:33