ciąg funkcyjny
lola456: Witam, mam do sprawdzenia zbieżność punktową i jednostajną ciągu funkcyjnego: f
n = U{x − n}{x
+ n} na przedziale X = (0,
∞)
Obliczyłam funkcję graniczną f(x) = −1 następnie liczę odległość Czebyszewa, która jest
supremum. I teraz moje pytanie:
| | x − n | |
muszę policzyć supremum z | |
| + 1|, co sprowadza się do policzenia sup z g(x) = |
| | x + n | |
| | 2x | |
|
| , natomiast ta funkcja nie ma ekstremum, czy to oznacza że ciąg funkcyjny nie jest |
| | x + n | |
jednostajnie zbieżny?
14 mar 14:17
lola456: | | x − n | |
edit: poprawiam ciąg funkcyjny: fn = |
| |
| | x + n | |
14 mar 14:18
Adamm:
| | 2x | | 2x | |
supx>0 | |
| | ≥ 2, bo |
| → 2 dla x → ∞ |
| | x+n | | x+n | |
14 mar 15:47
lola456: Czyli dla tego zbioru nie będzie jednostajnie zbieżny, co natomiast dla zb. X = [1,2]?
Wychodzi mi, że wtedy będzie zbieżny, ponieważ mamy supremum?
14 mar 16:00
Adamm:
| | 2x | | 4 | |
tak, supx∊[1, 2] | |
| | = |
| → 0 |
| | x+n | | 2+n | |
14 mar 16:09
lola456: Dziękuję bardzo

Mam jeszcze pytanie odnośnie tw. o różniczkowalnośc/całkowaniu granicy ciągu funkcyjnego, czy
jeżeli granice są równe to wynika z tego, że odp. ciągi funkcyjne są jednostajnie zbieżne?
14 mar 16:43
Adamm:
to znaczy?
14 mar 16:58
lola456: chodzi mi o czy jeżeli lim f'n(x) = (lim f(x))' to czy można z tego wywnioskować, że f jest
punktowo zbieżny a ciąg pochodnych jest jednostajnie zbieżny?
14 mar 17:17
Adamm:
co oznacza tutaj (lim f(x))' ?
14 mar 20:19
lola456: pochodna granicy ciągu funkcyjnego, tam powinno być (lim fn(x))', mój błąd
15 mar 11:51
Adamm:
co oznacza, że f jest punktowo zbieżny?
15 mar 13:00
Adamm:
| | sin(nx) | | xcos(nx) | |
fn'(x) = |
| + |
| → 0 |
| | n2 | | n | |
| | 1 | | sin(nx) | |
sup |fn'(x)| = |
| * sup | |
| +xcos(nx) | ≥ |
| | n | | n | |
| 1 | | 1 | |
| sup | xcos(nx) | − |
| = ∞ |
| n | | n2 | |
15 mar 13:10
Adamm: nie można wnioskować, że fn' zbiega jednostajnie do f'
15 mar 13:11