kombinatoryka
Patryk: Witam,
Oblicz, ile jest trzycyfrowych liczb całkowitych dodatnich, w których zapisie dziesiętnym
występują dokładnie dwie różne cyfry.
Więc tak, wiem, że odpowiedź do 243.
Rozpisałem to sobie w ten sposób:
przykład:
155
551
515
Czyli w teorii moga być trzy przypadki:
9*9*2 lub 9*1*9 lub 9*9*2
ale zapis " 9*9*2 " uwzględniam tylko raz, mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?
14 mar 13:14
salamandra: Niech XX0− 9*1=9
XX1=8*1=8
XX2=8*1=8
...
XX9=8*1=8
Suma: 81
Niech X0X− 9*1=9
X1X=8*1=8
Suma: 81
Niech 1XX=1*9=9
2XX=1*9=9
...
Suma: 81
81+81+81=243
14 mar 13:39
Eta:
XXY, XYX , YXX
3* 9*9= 243
14 mar 14:39
Patryk: A w przypadku gdy mam XYX, to gdy będę zapisywał metodą mnożenie to mam 9*9*.... i teraz z góry
zakładam, że musi tam stać X żeby były dwa x−y więc mnożę przez 1? Bo myślałem, że w tej
sytuacji mogę mieć X lub Y wtedy bym mnożył przez 2
14 mar 14:50
salamandra: Tak naprawdę to możesz tylko w tym przypadku rozważyć tylko XY, a ten ostatni „X” wpisujesz „na
sztywno” bo będzie identyczny jak ten pierwszy
Czyli XY=9*9=81
14 mar 14:58
Jerzy:
| | | |
A ja tak: | (23 − 2) − 3*9 = 243 |
| | |
14 mar 14:58
salamandra: Mógłbyś Jerzy omówić? Ciekawy zapis
14 mar 15:01
Jerzy:
Wybieramy dwie cyfry z 10 i tworzymy 3 elementowe wariacje z powtórzeniami zbioru 2
elementowego, ale odejmujemy 2 przypadki , gdy ciąg składa się z tych samych 3 cyfr. N końcu
odejmujemy te ciągi,gdzie na początku jest cyfra 0 i jest ich 3*9. Analizę ostatniej czynności
zostawiam tobie,a jak nie rozkminisz, to ci wyjaśnię
14 mar 15:45
salamandra: Nie rozumiem tego 3*9, bo skoro zero jest „na sztywno” na początku to czemu 3*9?
14 mar 16:01
Jerzy:
00X − 9 liczb
0X0 − 9 liczb
0XX − 9 liczb
14 mar 16:04
salamandra: Teraz jasne , dzięki
14 mar 16:22
Sabi:
14 mar 19:12