Kombinatoryka
Jacek: Znajdź wszystkie czterocyfrowe liczby x, które są 9 razy większe od trzycyfrowych liczb
powstałych z liczby x przez odrzucenie cyfr tysięcy
Potrzebuje aby ktoś nakierował mnie w jaki sposób zacząć rozwiązywać to zadanie
13 mar 21:13
wredulus_pospolitus:
chwila
czyli mamy liczbę postaci ABCD
x = A*1'000 + B*100 + C*10 + D*1
mamy liczbę trzy cyfrową BCD
y = B*100 + C*10 + D*1
i ma zachodzić: x = 9y
taaak
13 mar 21:18
Jacek: Tak dokładnie
13 mar 21:20
wredulus_pospolitus:
No to zaczynamy od końca
ostatnią cyfrę mamy D
D*9 = z*10 + D ; ostatnią cyfrą z musi być cyfra D −−−> D = 5 (bo tylko 5*9 = 45)
więc mamy liczby postaci ABC5 i BC5
C*9 + 4 = z*10 + C −> C = 7 (bo 7*9 + 4 = 63 + 4 = 67)
więc mamy liczby postaci AB75 i B75
B*9 + 6 = z*10 + B −> B = 8 (bo 8*9 + 6 = 72 + 6 = 78)
więc mamy liczby:
7875 i 875
i to jest jedyna taka para liczb.
Do wyniku można też dojść w inny sposób
13 mar 21:26
Jacek: W takim razie Co Z liczba 2250 i 250?
13 mar 21:29
Jacek: Zauważyłem że jeśli liczba 3cyfrowa to x można zapisać to w postaci ciągu arytmetycznego
A1 = 125 r =125
Tylko jak fachowo to zapisać
Dodam że jest to zadanie z matury podstawowej za 4pkt
13 mar 21:36
a7: 375 i 3375 też
13 mar 21:44
Jacek: 125,250 375 500 625 750 875 jeżeli chodzi o liczby 3 cyfrowe są poprawne tylko zostaje pytanie
jak to fachowo zapisać żeby dostać pkt
13 mar 21:51
a7: 1000A+100B+10C+D=9(100B+10c+9D)
125A−100B−10C−D=0
A,B,C,D są od 1 do 9 CD mogą być również 0
A=1 125−100−20−5 spełnione 1125
A=2 250−200−50−0 spełnione 2250
A=3 375−300− 70−5 spełnione 3375
A=4 500−500−0−0 4500.
A=5 625− 600−20−5 5625
A=6 750−700−50−0 6750
A=7 875−800−70−5 7875
A=8 1000−900−90. br rozw
A=9 1125− 900 br. rozw.
13 mar 21:52