bardzo proszę o pomoc:)
malenka:
dane jest równanie cosαx2+2sinαx=cosα.
a) Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym to równanie ma 2 rozwiązania
b)Znajdz te wartości parametru α dla których dane równanie ma 2 rozwiązania takie, że suma ich
odwrotności jest wieksza od 2
24 lut 21:55
Basia:
cosα*x
2 + 2sinα*x − cosα =0
dla cosα=0
2sinα*x=0
to równanie ma jedno rozwiązanie x=0 dla sinα≠0
i nieskończenie wiele rozwiązań dla sinα=0 czyli dla α=k*180
dla cosα≠0 czyli dla α≠±90+2k*180
Δ=(2sinα)
2 − 4*cosα*(−cosα)=4sin
2α+4cos
2α=4(sin
2α+cos
2α) =4*1=4
Δ>0 ⇒ równanie ma dwa rozwiązania i to nie tylko dla α∊(0,90), ale dla każdego kąta
α±90+2k*180
jeżeli α∊(0,90) ⇒ cosα>0 ⇒ 2sinα−2cosα musi być >0
sinα>cosα
α∊(45;90)
dla dowolnego α rozwiązanie jest nieco bardziej skomlikowane
24 lut 23:01
wojtek: Podbijam zadanie, bo chciałbym się czegoś dowiedzieć.
Mianowicie jeśli nie przekształcimy tak do końca tej nierówności i zostawimy w formie
wychodzi z tego
2tgα>2 i jak odczytać (policzyć) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od 2?
3 kwi 17:39
Ajtek:
Masz przecież nierówność:
2*tgx>2 /:2
tgx>1
A to już nie jest problem

.
3 kwi 17:45
wojtek: Aha XD dekiel ze mnie. Dzięki
3 kwi 17:46