rownanie
mr t : Rozwiąż rownanie:
sinx+cosx=
√2
Zrobiłem z tego równania i jedynki tryg układ rownan i rozwiązując doszedłem do sin x=cos
Nie powinno być więcej rozwiązań?
13 mar 19:51
Jerzy:
√2sin(x + π/4) = √2 i działaj.
13 mar 19:53
Jerzy:
x + π/4 = π/2 + 2kπ
x = π/4 + 2kπ i tyle.
13 mar 19:58
mr t : doszedłeś do równania z 19:53 zamieniając cos na sin 90+x i korzystając ze wzory na sumę
sinusów czy jak?
13 mar 20:00
mr t : Dobra już wiem jak, tylko pytanie czemu moj tok myślenia z jedynka tryg jet zły
13 mar 20:02
Jerzy:
sinx + cosx = sinx + sin(π/2 − x) i wzór na sumę sinusów.
13 mar 20:04
Jerzy:
Nie jest zły,ale warto zapamiętać wzór 19:53,bo często się z niego korzysta w zadaniach.
13 mar 20:05
mr t : | | √2 | |
Okej, tylko rozwiązując przed jedynkę dochodzę do momentu gdy mam sinx = cosx = |
| i |
| | 2 | |
| | π | | −π | | 3π | |
wychodzą mi 3 rozwiązania: x= |
| +2kπ v x= |
| +2kπ v x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
13 mar 20:10
Jerzy:
Nie widziałem twojego sposobu i niepotrzebnie napisałem „nie jest zły”.
Podstaw do równania wyjściowego x = −π/4 i zobaczysz, czy jest rozwiązaniem.
13 mar 20:21
Mila:
sinx+cosx=
√2 /:
√2
| | π | | π | |
sinx*cos |
| +sin |
| *cosx =1⇔ |
| | 4 | | 4 | |
============
13 mar 21:53
Jerzy:
Witaj Mila
Dlaczego tak odsuwacie młodych od tego wzoru, skądinąd łatwego do zapamiętania ?
13 mar 22:26
Mila:
Jerzy, ja pamiętam tylko kilka podstawowych wzorów, to może dlatego wyprowadzam,
aby trafić do tego, który pamiętam.
Oczywiście, lepiej pamiętać niż wypisywać.

Pozdrawiam.
13 mar 22:31
Jerzy:

4U
13 mar 22:36