planimetria
w8floosh: Wysokość CD trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|, ma długość h. Na wysokości CD,
| | |CE| | |
jako na średnicy, zakreślono okrąg przecinający ramię BC w takim punkcie E, że |
| = |
| | |EB| | |
| | k | |
|
| .Oblicz pola trójkątów ABC i CDE |
| | l | |
13 mar 18:47
13 mar 18:55
Eta:

CD −− jest średnicą to ΔDEC jest prostokątny
Z podobieństwa trójkątów DBE i DEC
===============
P(ABC) = 2P(DBC)
P(ABC)=x*(k+l)
P(ABC)=
√kl(k+l)
==============
13 mar 20:38
w8floosh: @Eta wszystko byłoby dobrze, ale CE=/=k oraz EB=/=l
13 mar 20:51
w8floosh: proszę o pomoc.
14 mar 22:04
Eta:
O co Ci chodzi? bo nie rozumiem?
14 mar 22:27
w8floosh: chodzi o to, że odcinki CE i EB są w stosunku k do l, a w twoim rozwiązaniu założyłaś że CE=k i
EB=l.
15 mar 12:06
wredulus_pospolitus:

Tak jak na samym początku napisałem −−− skorzystaj z odpowiedniego twierdzenia (podane w
pierwszym moim poście).
| |CE| | | k | |
| = |
| −> |CE| = k*a ∧ |EB| = l*a |
| |EB| | | l | |
| | h2 | |
h2 = |CB|*|CE| = (k+l)*k*a2 −−−> a2 = |
| |
| | (k+l)k | |
| | l | |
|DB|2 = |CB|*|EB| = (k+l)*l*a2 −−−> |DB|2 = h2* |
| |
| | k | |
P(ABC) = |DB|*h = h
4*
√l/k
15 mar 16:01
wredulus_pospolitus:
dobra −−− spitoliłem trochę

P(ABC) = |DB|*h = h
2*
√l/k oczywiście
15 mar 16:02
w8floosh: Dziękuję, ale skąd wzięła się równość
|DB|2 = |CB|*|EB|
oraz jak wygląda sytuacja z polem trójkąta CDE?
15 mar 17:19
wredulus_pospolitus:
1) Spójrz do linka podrzuconego na samym początku tematu.
Z tego twierdzenia skorzystałem dwukrotnie:
I. odcinek |CD| = h jest styczny do okręgu
II. odcinek |BD} jest styczny do okręgu
15 mar 17:28
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
P(CDE) + P(DBE) = |
| P(ABC) |
| | 2 | |
z podobieństwa trójkątów (skala):
| P(DBE) | | |DB| | | (k+l)l*a2 | | l | |
| = ( |
| )2 = |
| = |
| |
| P(CDE) | | h | | (k+l)k*a2 | | k | |
więc:
P(CDE) = ....
15 mar 17:33
Eta:
| | ka | | k | |
Bez straty ogólności : |
| = |
| bo a≠0 |
| | la | | l | |
Cz teraz jasne?
15 mar 18:42
wredulus_pospolitus:
Etuś ... problem w tym, że w Twojej postaci masz wtedy:
P(ABC) = √kl(k+l)*a3 którego nie znamy ... więc musimy go wyznaczyć w zależności od h
15 mar 19:16
wredulus_pospolitus:
I oto chodziło autorowi pisząc 20:51
15 mar 19:16
Eta:
Od kiedy to √kl(k+l) daje a3 ?
√kala= a√kl*a(k+l) i mamy a2(.....)
15 mar 19:32
wredulus_pospolitus:
racja a2 ... co nie zmienia faktu, że tenże a2 trzeba wyrazić teraz za pomocą (np. h2)
15 mar 19:36
Eta:
Jak dla mnie..... to za dużo danych ( h −−− zbędne) wystarczy k i l
Ja podałam rozwiązanie zależne tylko od k i l
15 mar 19:43
wredulus_pospolitus:

k i l to tylko proporcja
Nie ... nie podałaś rozwiązania zależnego od k i l
Bo w Twoim rozwiązaniu
Otrzymamy dla |CE| = 1 i |EB| = 1
P(ABC) =
√kl(k+l) = 1*2 = 2
A dla |CE| = 2 i |EB| = 2
P(ABC) = 1*2 = 2
h −−− to jest jedyna wartość która przedstawia nam jakąkolwiek długość w tym trójkącie i musimy
się na niej opierać aby
15 mar 19:48
wredulus_pospolitus:
(pomijając kwestię tego że wziąłem nierealną proporcję podziału długości tego boku do warunków
zadania)
15 mar 19:49