matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z parametrem
Kaja19:
Rozwiąż równanie |mx−5x|+|m−5|=4 Dla jakich wartości parametru m równanie to ma rozwiązania? Podaj najmniejsze m spełniające warunki zadania.
13 mar 16:16
Szkolniak:
|mx−5x|+|m−5|=4 |x|*|m−5|+|m−5|=4 |m−5|(|x|+1)=4
4
|x|=
−1
|m−5|
równanie to ma rozwiązania wtedy, gdy:
4
−1≥0, m∊D=R\{5}
|m−5|
4
≥1
|m−5|
4≥|m−5|, bo ⋀(|m−5|>0) m∊D |m−5|≤4 m−5≥−4 ∧ m−5≤4 m≥1 ∧ m≤9 m∊<1;9> ∧ m∊D m∊<1;5)∪(5;9> najmniejsze m spełniające warunki zadania równe jest 1
13 mar 16:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick