Liczba u{log7(3)-3log7(0,(3))}{log7(2)-log7(6)} równa się:
czarniecki: Liczba log7(3)−3log7(0,(3))log7(2)−log7(6) równa się: A. 4, B.−4, C. 2432, D.
92.
Wychodzi mi −3, ale nie ma takiej odpowiedzi
7 to podstawy logarytmu, a 0,(3), oznacza okres
13 mar 16:07
a7: trzeba napisać duże U i wyjdzie ładny ułamek a tak to nic odczytać nie można
13 mar 16:13
wredulus_pospolitus:
czarniecki −−− nie jesteś 'od wczoraj' na tym forum
naucz się w końcu zapisywać ułamki za pomocą U a nie u
| log73 | |
| a nie log73log73 |
| log73 | |
i zapisz to jeszcze raz
13 mar 16:14
wredulus_pospolitus:
i od razu pokaż swoje obliczenia skoro źle Ci wychodzi
13 mar 16:14
a7: B −4
13 mar 16:15
Eta:
Odp: B) −4
13 mar 16:15
a7: | | 1 | | 1 | | 3 | |
log73−3log7 |
| =log73−log7 |
| =log7 |
| =log781=log734=4*log73 |
| | 3 | | 27 | | 1/27 | |
| | 1 | |
log72−log76=log7 |
| =log73−1=−1log73 |
| | 3 | |
13 mar 16:18
czarniecki: | log73−log713 | | log79 | |
| = |
| = |
| log713 | | log713 | |
13 mar 16:24
a7: @czarniecki tam jest 3log713
13 mar 16:25
czarniecki: Okej. Już widzę swój błąd
13 mar 16:25
Eta:
Zjadłeś 3 w liczniku przed drugim logarytmem
13 mar 16:25