stereo
bingo: Ołowiany walec o promieniu 16 cm i wysokości 18 cm przetopiono na kule o promieniu
6 cm. Ile kul otrzymano?
13 mar 15:19
Jerzy:
Wzory na objętości tych brył znasz ?
13 mar 15:20
a7: V1=576π V2=288π
ODP 2 kule
13 mar 15:21
wredulus_pospolitus:
V
walca = ...

V
pojedynczej kuli = ...

Więc ile pełnych kul o takiej objętości się otrzyma z objętości walca
13 mar 15:21
Szkolniak: V
w=16
2*18π=4608π
V
k=288π
| Vw | |
| =16 (otrzymano 16 kul) |
| Vk | |
13 mar 15:22
a7: oj u mnie źle policzone V1=4608π
13 mar 15:24