okrąg opisany na trójkącie - kąty
licealista:
Na trójkącie ABC opisano okrąg. Wierzchołki trójkąta podzieliły okrąg na trzy łuki AB, BC i
CA, które pozostają w stosunku 5:21:19
Podaj miarę stopniową najmniejszego i największego kąta tego trójkąta.
wredulus_pospolitus:
skoro wycinki są w stosunku: 5:21:19 to znaczy że kąty (odpowiednio): 2γ, 2α, 2β są w tym
samym stosunku.
związku z tym:
5x + 21x + 19x = 360
o −> x = 8
o
| 5x | |
najmniejszy kąt γ = |
| = 20o |
| 2 | |
| 21x | |
największy kąt α = |
| = 84o |
| 2 | |
koooniec