kąty
Tomek:

Punkt O jest środkiem okręgu, w którym AB || CD
α=24
Podaj miarę stopniową kątów β i γ
13 mar 14:58
a7:

γ=84+48=132
β=180−122=58
13 mar 15:12
a7: nie wiem czy czytelnie?
13 mar 15:12
a7: poprawka β=180−108=72
13 mar 15:17
wredulus_pospolitus:

1) zauważ, że ABDC tworzą trapez RÓWNORAMIENNY
2) z tw. o kącie środkowym wiemy o tym, że ∡BOD = 2α
3) z trapezu równoramiennego wiemy, że druga przekątna także jest pod kątem α
4) więc ∡AOC = 2α ... więc γ = 180 − 2α
5) w takim razie ∡ASO = 180 − 3α
6) w takim razie ∡CSD = 180 − 3α
7) ∡ADC = ∡DAB = α
8) β = 180 − (180 − 3α) − α = 2α
Oczywiście można też inaczej wykazać ostatni kąt (β)
13 mar 15:18
wredulus_pospolitus:
a7 −−− zupełnie inne wartości mi wyszły (gdy się podstawi α)
13 mar 15:18
wredulus_pospolitus:
ach ... β jest gdzie indziej

β = 180 − ∡ASO = 3α
13 mar 15:20
a7:
13 mar 15:21