Liczby x i y spełniają warunek log_xy x=2 oraz log_u{x}{y} x=k .
madzia03: Liczby x i y spełniają warunek logxyx=2 oraz logx/y x=k .
Oblicz k.
13 mar 14:47
Szkolniak: | | 1 | | 1 | |
k=logx/yx= |
| = |
| |
| | logxx−logxy | | 1−logxy | |
log
xyx=2
1=2(1+log
xy)
1=2+2log
xy
2log
xy=−1
kontynuując k:
13 mar 14:57
oton: Zmień podstawę logarytmu i rozwiąż układ.
13 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logxyx = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | logx(xy) | | logxx + logxy | | 1+logxy | |
−−− > 2log
xy = −1 −> −2log
xy = 1 −> y
−2 = x −> y = x
−1/2
log
x/y x = log
x1 + 1/2 x = log
x3/2 x = .... ciągnij dalej
13 mar 14:59