Mz
mr t : | | sin2x−|sinx| | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| gdy x∊(0;π)u(π;2π). Wyznacz miejsca |
| | sinx | |
zerowe funkcji f.
I teraz pytanie skoro mam podany dla jakich x ta funkcja istnieje, to czy powinienem dodać
założenie ze sinx≠0?
Próbowałem rozwiązać równość przez f(x)=0 przez podstawienie za sinx t i wychodzi t=1, i to
błędne rozwiązanie
13 mar 14:20
wredulus_pospolitus:
odpowiedź na pytanie: Nie. Nie musisz.
| | sin2x − |sinx| | | (|sinx|)2 − |sinx| | | |sinx|*(|sinx| − 1) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
miejsca zerowe są gdy |sinx| = 1
czyli gdy sinx = ±1
13 mar 14:26
Szkolniak: Zauważ że podane przez ciebie założenie zawiera się już w dziedzinie funkcji.
f(x)=0 ⇔ sin2x−|sinx|=0
sin2x−|sinx|=0
|sinx|2−|sinx|=0
|sinx|(|sinx|−1)=0
|sinx|=0 v |sinx|=1
sinx=0 V sinx=−1 V sinx=1
13 mar 14:28
mr t : | | π | | 3π | |
Tez tak mi wyszło... tymczasem z odpowiedzi: x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 mar 14:30
Szkolniak: no i tyle wychodzi
13 mar 14:31
wredulus_pospolitus:
sin x
2 =
−1
13 mar 14:31
13 mar 14:31
Jerzy:
Ty nie czujesz,że: sinx = 0 nie należy do dziedziny ? Czy ty nie wiesz,że : sinx = 1 w podanym
przedziale to x = π/2 ?, a sinx = −1 , to x = 3π/2 ?
13 mar 14:34
mr t : już czaje...
13 mar 14:34
mr t : Ciężko mi się dziś skupić... przez cały czas spoglądałem na wykres cosinusa i cos mi jie
pasowało stad nieporozumienia...
13 mar 14:37