Kombinatoryka
basted: Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach większych niż 352?
Szukałem w internecie wyniki do tego zadania i widziałem 3 różne opcje, 469, 647 i 471.
Ja to liczę tak.
Od 353 do 359 mogę mam 1*1*5 (u wszystkich było *7, ale mają być różne cyfry, więc odpada 3 i
5, i zostaje 4,6,7,8,9)
Następnie mam od 360 do 399, więc 1*4*8 (*4 bo mamy w dziesiętnych 6,7,8,9, i *8 bo w jedności
od 0 do 9 przy czym nie może być 3 i danej cyfry dziesiętnej)
I ostanie, od 400 do 999, i wyszło mi 6*9*8 (6 bo mamy w setkach 4−9, *9 bo w dziesiętnych mamy
0−9 ale bez tej cyfry którą mamy w setkach i *8 w jedności bo 0−9 ale bez tej która jest w
setkach i dziesiętnych
Wynik mi wyszedł 5+ 4*8+ 6*9*8 = 469
Czy ktoś może potwierdzić wynik ?
13 mar 12:50
salamandra: Raczej dobrze
13 mar 12:58
Jerzy:
354,356,357,358,359 = 5
3XY =4*8 = 32
XYZ = 6*8*9 = 432
Razem: 469
13 mar 13:17
Jerzy:
Oczywiście: 3XY − dla X ≥ 6
XYZ − dla X ≥ 4
13 mar 13:43