Liczby pierwsze dowód
Julop212: Niech n>1 i n∊N i n nie jest pierwsza
Wykaz, ze n posiada conajmniej jeden dzielnik
pierwszy p taki, ze p≤√n
13 mar 00:21
Maciess: 1o
n jest parzyste
(n>1 i n nie jest pierwsza )⇒ n≥4
Jeśli n jest parzyste zawsze jest podzielne przez p=2
√n≥√4=2
Mamy przynajmniej jedno p dla parzystych.
Teraz rozważmy nieparzyste i nie pierwsze
13 mar 00:35
wredulus_pospolitus:
skoro n nie jest pierwszą, to
∃p∊P n = p*q
bez utraty ogólności
p ≤ q , wtedy:
n = p*q ≥ p*p = p2 −> n ≥ p2 −> √n ≥ p
c.n.w.
13 mar 01:04
Julop212: Dlaczego możemy założyć że p≤q ?
13 mar 11:05
jc: n > 1 i n nie jest liczbą pierwszą.
n =a*b, gdzie a, b > 1.
a ≤√n lub b ≤ √n, inaczej mielibyśmy ab > n.
Rozważamy pierwszy przypadek (drugi jest podobny).
a > 1, a ma dzielnik pierwszy p.
p jest również dzielnikiem n,
p ≤ a ≤ √n.
13 mar 11:18