matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Maturzysta:
Boki trójkąta mają długość 6, 10, 14. Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka największego kąta tego trójkąta? Myślałem, żeby zastosować twierdzenie cosinusów dla kąta α ale wychodzi mi 168cosα=132...
12 mar 23:02
wredulus_pospolitus:
z tw. cosinusów: 10
2
= 14
2
+ 6
2
− 2*6*14*cosα
11
168cosα = 132 −> cosα =
14
x
2
= 7
2
+ 6
2
− 2*6*7*cosα
11
x
2
= 49 + 36 − 84*
= 19
14
12 mar 23:12
Mila:
Dwa raz tw. cosinusów: 6
2
=7
2
+d
2
−2*7*d cosα 10
2
=7
2
+d
2
+2*7*d cosα dodaj stronami i gotowe
12 mar 23:20
Maturzysta:
Okej dziękuje bardzo!
12 mar 23:33
Mila:
12 mar 23:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick