Wielomiany
abc: Wykaż, że istnieje tylko jedna liczba całkowita k, dla której wielomian
W(x)=x3+ (k−2)x2+(3−2k)x−6 ma trzy różne pierwiastki, których kwadrat sumy jest mniejszy od 9
12 mar 22:54
wredulus_pospolitus:
(x
1 + x
2 + x
3)
2
z tego mamy:
(k−2)
2 < 9 −> k ∊ (−1 ; 5)
więc mamy rapem 5 liczb do sprawdzenia
Ale też można zauważyć:
W(x) = x
3 − 2x
2 + kx
2 − 2kx + 3x − 6 = (x−2)(x
2 + kx + 3)
co także mocno ułatwia sprawę, czy nie
12 mar 23:07
abc: Jasne że ułatwia, ale myślałem że jest jakiś ciekawy sposób rozwiązania tego zadania, poza
podstawianem liczb trochę "na pałę"
12 mar 23:15
wredulus_pospolitus:
To nie jest 'podstawienie na pałę'.
Sprawdzamy od tego czy będzie jaki 'łatwy' pierwiastek niezależny od 'k'. A 'łatwy' znaczy
całkowity, więc patrzymy na dzielniki 6.
Druga sprawa −−− trochę w prawy i byś zobaczył od razu że masz 2 jako pierwiastek, patrząc na
współczynniki (osobno bez k i osobno z k)
12 mar 23:17