stereometria
salamandra: Pole przekroju osiowego stożka jest π
√3 razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej. Wyznacz
miarę kąta zawartego między tworzącą, a wysokością tego stożka
| | 2r*H | |
P przekroju: |
| = r*H |
| | 2 | |
P
c=πr(r+l)
H=
√l2−r2
r
2+rl=r*
√3l2−3r2
r(r+l)=r*
√3l2−3r2
r+l=
√3l2−3r2 /
2
r
2+2rl+l
2=3l
2−3r
2
2rl=2l
2−4r
2 / : 2
rl=l
2−2r
2
zwykle w zadaniach tego typu coś trzeba bylo od czegos uzależnić, a tutaj kompletnie mi nic nie
wychodzi, na różne sposoby już próbowałem
12 mar 22:32
Mila:

π
√3*r*H=πr
2+πr*l
√3*H=r+l /:l
√3*cosα=sinα+1
dokończ
12 mar 22:51
salamandra: wow, aż równanie jakieś z tego powstało? zaraz spróbuję
12 mar 22:54
Mila:
Patrz na rysunek i wyciągaj wnioski.
Napisałam więcej, ale przypomniałam sobie, że zrobiłeś ostatnio duże postępy, to wymazałam cd.
12 mar 22:57
salamandra: Nie no, ja widzę skąd to wzięłaś, ale sam bym na takie coś aż nie wpadł
√3*cosα=sinα+1
√3*cosα−sinα=1
| | √3 | | 1 | |
2( |
| *cosα− |
| *sinα)=1 |
| | 2 | | 2 | |
2(sin60*cosα−cos60*sinα)=1
| | 1 | |
sin60*cosα−cos60*sinα= |
| |
| | 2 | |
| π | | π | | π | | 5 | |
| −α= |
| +2kπ v |
| −α= |
| π+2kπ |
| 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| π | | π | | −3π | |
| − |
| −2kπ=α v |
| −2kπ=α |
| 3 | | 6 | | 6 | |
α=30 stopni
12 mar 23:17
salamandra: | | 1 | |
w sumie to głupi jestem, po co to rozwiązywałem jak to od razu widać, że sin(60−α)= |
| , |
| | 2 | |
więc α = 30.....
12 mar 23:18
Mila:
Trzeba było napisać, że α− kąt ostry.
Dobrze.
12 mar 23:22