Geometrii analityczna
Natalia: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+4x−6y+9=0 Napisz równania stycznych do tego okręgu
przechodzących przez początek układu współrzędnych
12 mar 21:21
Leszek: Niech y = ax , podstaw do rownania okregu i wes warunek Δ = 0
12 mar 21:23
piotr: x2+(ax)2+4x−6ax+9=0
Δ=−4 (12 a + 5)
Przyrównując Δ=0 ⇒ a = −5/12
styczna: y = −5x/12
ale stycznych musi być dwie:
dochodzi styczna x=0
13 mar 10:02
janek191:

Inny sposób:
( x + 2)
2 − 4 + ( y − 3)
2 − 9 + 9 = 0
( x + 2)
2 + ( y − 3)
2 = 2
2
S = ( − 2, 3) r = 2
y = a x + b P = ( 0,0)
b = 0
a x − y = 0
Odległość tej prostej od S jest równa 2, więc
I −2 a − 3I = 2
√a2 + 1
−2 a − 3 = 2
√a2 + 1
4 a
2 + 12a + 9 = 4 a
2 + 4
12a = − 5
========================
13 mar 10:02
daras: to już chyba było ze 1000x wałkowane na tym forum?
13 mar 11:20
Eta:
Janek chce być 101
13 mar 13:19
daras: chyba 1002?
14 mar 10:22