Narysuj wykres funckji
czarniecki: Narysuj wykres funkcji f(x)= (2x−4)2|2x−4
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
12 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
| | (2x − 4)2 | |
znaczy się ... masz f(x) = |
| |
| | |2x−4| | |
Dla x>2 masz
| | (2x − 4)2 | |
f(x) = |
| = 2x − 4 |
| | 2x − 4 | |
dla x<2 masz;
f(x) = −2
x + 4
rysujesz
12 mar 21:12
czarniecki: Tak, sory, już to ogarnąłem. Zapomniałem na chwilę jak to działa, ale dzięki i tak
12 mar 21:14
Leszek: | | (2x − 4)2 | |
Czy to jest funkcja : f(x)= |
| |
| | | 2x −4 | | |
Jezeli tak to rozwaz dwa przypadki :
1) 2
x −4 > 0 ⇒ x> 2 , wowczas f(x) = 2
x −4
2) 2
x − 4 < 0 ⇒ x< 2 , f(x) = 4−2
x
Dokoncz !
12 mar 21:17
czarniecki:
12 mar 21:20
Leszek: Funkcja nie jest okreslona dla x = 2 , ,patrz dziedzina !
12 mar 21:22
czarniecki:

?
12 mar 21:25
Leszek: Tak ,jest OK
12 mar 21:26
a7:
12 mar 21:29