1 |
| |||||||||
Znaleźć trzynasty wyraz rozwinięcia dwumianu: (9x− | )n, wiedząc, że | =105. | ||||||||
3x |
| n! | ||||||||
=105 ⇔ | =105 | ||||||||
2*(n−2)! |
n! | |
=105 | |
2*(n−2)(n−1)n! |
| |||||||
= 105 | |||||||
n ! | (n −1)*n | ||
= | = 105 | ||
2*( n −2) ! | 2 |
| n! | (n−2)!*(n−1)*n | |||||||||
= | = | czyli | |||||||||
2*(n−2)! | 2*(n−2)! |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
(a+b)n= | an+ | *an−1b1+ | an−2b2+... | |||||||||||||||||||||
| ||||||||
a3= | an−2b2 | |||||||
| |||||||
=105 | |||||||
n*(n−1) | |
=105 | |
2 |
| −1 | |||||||||
a13= | *(9x)(15−12)*( | )12 | ||||||||
3x |
| n! | (n−2)!*(n−1)*n | n*(n−1) | ||||||||||
= | = | = | |||||||||||
2!*(n−2)! | 2*(n−2)! | 2 |
| 1 | ||||||||
= | *n*(n−1)*(n−2) | ||||||||
6 |
| 1 | ||||||||
= | *10*9*8 | ||||||||
6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |