matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie czarniecki: Rozwiąż równanie: x=(53+5)*sin60sin75 a2=x2+(53+52)2−2*x*53+52*cos 45 Wyszło mi 200−2532, ale to nie zgadza sie z odpowiedzią, wiec gdzieś muszę mieć błąd
12 mar 14:54
wredulus_pospolitus: A możesz podać skąd takie równanie z tw. cosinusów
12 mar 14:58
czarniecki: Trójkąt ABC obracamy wokół prostej zawierającej bok AB. AB=5(3+1), kąt przy a=60, kąt przy b=45. Czy na tej bryle można opisać kulę? Skoro obrót jest wokół AB, to AB musi być średnicą, a więc promień równa się 5(3+12. Żeby dało się na tej bryle opisać kule, to odległość od środka AB, do wierzchołka C, musi równać się promieniowi. Z tw. sinusów, wyznaczam bok BC, a następnie wstawiam go do tw. cosinusów, z połową promienia. Zależy mi na TYM ROZWIĄZANIU, a nie tym z wysokościami trójkąta, które można znaleźć na internecie.
12 mar 15:07
wredulus_pospolitus: rysunek Po co Ci to wszystko 1) Zauważ, że już deltoid ACBD nie spełnia warunku koniecznego do tego, że na nim można opisać okrąg (suma kątów przeciwległych = 180o) 2) Mogłeś też to zauważ w momencie: ∡ACB = 75o ... związku z tym okrąg opisany na trójkącie ABC NIE MA środka w środku AB (tak jak to sugeruje powyższy rysunek), ponieważ to jest prawdą tylko dla trójkąta prostokątnego, a ten takim nie jest. Skoro na czworokącie nie można opisać okręgu, to na powyższej bryle nie można opisać sfery/kuli, której przekrojem byłby właśnie tenże okrąg.
12 mar 15:14
czarniecki: Dzięki wielkie, kompletnie o tym nie pomyślałem
12 mar 15:18
czarniecki: Ale z ciekawości, sprawdzisz czy dobrze rozwiązałem te równania?
12 mar 15:18
Bleee: Nie bo przy liczeniu promienia przyjąłeś coś co nie jest prawda Nic dziwnego że później się wszystko 'haczy'
12 mar 15:21
Mila: rysunek x+R=5*(3+1) R=x3 x+x3=5*(3+1) x*(1+3)=5*(3+1) x=5 R=53 Nie wiem co masz obliczyć, ale masz już wszystko.
12 mar 19:03