Rozwiąż równanie
czarniecki: Rozwiąż równanie: x=(5√3+5)*sin60sin75
a2=x2+(5√3+52)2−2*x*5√3+52*cos 45
Wyszło mi √200−25√32, ale to nie zgadza sie z odpowiedzią, wiec gdzieś muszę mieć błąd
12 mar 14:54
wredulus_pospolitus:
A możesz podać skąd takie równanie z tw. cosinusów
12 mar 14:58
czarniecki: Trójkąt ABC obracamy wokół prostej zawierającej bok AB. AB=5(√3+1), kąt przy a=60, kąt przy
b=45. Czy na tej bryle można opisać kulę?
Skoro obrót jest wokół AB, to AB musi być średnicą, a więc promień równa się 5(√3+12.
Żeby dało się na tej bryle opisać kule, to odległość od środka AB, do wierzchołka C, musi
równać się promieniowi.
Z tw. sinusów, wyznaczam bok BC, a następnie wstawiam go do tw. cosinusów, z połową promienia.
Zależy mi na TYM ROZWIĄZANIU, a nie tym z wysokościami trójkąta, które można znaleźć na
internecie.
12 mar 15:07
wredulus_pospolitus:

Po co Ci to wszystko

1) Zauważ, że już deltoid ACBD nie spełnia warunku koniecznego do tego, że na nim można opisać
okrąg (suma kątów przeciwległych = 180
o)
2) Mogłeś też to zauważ w momencie:
∡ACB = 75
o ... związku z tym okrąg opisany na trójkącie ABC NIE MA środka w środku AB (tak
jak to sugeruje powyższy rysunek), ponieważ to jest prawdą tylko dla trójkąta prostokątnego, a
ten takim nie jest.
Skoro na czworokącie nie można opisać okręgu, to na powyższej bryle nie można opisać
sfery/kuli, której przekrojem byłby właśnie tenże okrąg.
12 mar 15:14
czarniecki: Dzięki wielkie, kompletnie o tym nie pomyślałem
12 mar 15:18
czarniecki: Ale z ciekawości, sprawdzisz czy dobrze rozwiązałem te równania?
12 mar 15:18
Bleee:
Nie bo przy liczeniu promienia przyjąłeś coś co nie jest prawda
Nic dziwnego że później się wszystko 'haczy'
12 mar 15:21
Mila:

x+R=5*(
√3+1)
R=x
√3
x+x
√3=5*(
√3+1)
x*(1+
√3)=5*(
√3+1)
x=5
R=5
√3
Nie wiem co masz obliczyć, ale masz już wszystko.
12 mar 19:03