Równanie
Szkolniak: Rozwiąż równanie: xlogx=100x, x>0
Doszedłem do: xlogx−1=100
Jakaś mała podpowiedź co dalej?
12 mar 14:46
wredulus_pospolitus:
x
logx = x
logx(100x)
logx = log
x(100x)
| 1 | |
| = logxx + 2logx10 |
| logx10 | |
1 = log
x10 + 2(log
x10)
2
t = log
x10
2t
2 + t − 1 = 0
(2t −1)(t+1) = 0
−1 = log
x10 −> 1 = log
x0.1 −> x = 0.1
0.5 = log
x10 −> 1 = log
x10
2 −> x = 100
koooniec
12 mar 14:57
ite 😷: Zlogarytmuj stronami to pierwsze równianie.
12 mar 14:57
Jerzy:
logxlogx = log100x
log2x = 2 + logx
log2x − logx − 2 =0
12 mar 15:06
Jerzy:
t2 − t − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
t1 = (1 + 3)/2 = 2
t2 = (1 − 3)/2 = −1
logx = 2 ⇔ x = 100
logx = −1 ⇔ x = 1/2
12 mar 15:18
Bleee:
Jerzy... Oczywiście
logx = − 1 − − − > x = 0.1
12 mar 15:19
Jerzy:
Upss...logx = −1 ⇔ x = 1/10
12 mar 15:20
Jerzy:
Właśnie zauważyłem pomyłkę
12 mar 15:21
Szkolniak: Mała podpowiedź a tu całe rozwiązanie

dzięki piękne
12 mar 15:44