Planimetria
Kaja: Punkt E dzieli bok AB trójkąta ABC w stosunku |AE|

EB|=3/8 . Odcinek CE przecina środkową tego
trójkąta AF w punkcie S .
Oblicz |SE|

CS|
12 mar 13:49
Kaja: |AE| : |EB| = 3/8 *
Oblicz |SE| : |CS|
12 mar 16:08
Kaja: nie mam pojęcia jak się za to zabrać
12 mar 16:46
an:

3/11
popatrz na trójkąty SHF i SEA
12 mar 18:16
Mila:
1) EG||AF
Z tw. Talesa : ramiona kata ABF przecięte prostymi równoległymi AF i EG
| FG | | GB | | FG | | GB | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| AE | | EB | | 3x | | 8x | |
|FG|=3k i |GB|=8k, gdzie k− wspólna miara
⇒|CF|=11k
2) Ramiona kąta ECG przecięte prostymi równoległymi j.w⇔
| SE | | CS | | SE | | CS | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| FG | | CF | | 3k | | 11k | |
=============
12 mar 18:30
an: Proponuję przy okazji zmianę pieluszek
12 mar 18:49
Karimata:
To zmień swojemu niemowlakowi, zamiast siedzieć na forum.
12 mar 19:05
anonim: a ja się cieszę, że jest Ktoś (a nawet kilka takich "Ktosiów") na tym forum, kto podaje
rozwiązania, z których można coś zrozumieć i jeszcze sprawdzić wynik i jeszcze się w razie
czego dopytać,
rozumiem, że innym się nie chce rozwiązywać dla innych i chyba uważają, że wszyscy sami powinni
tak samo dobrze rozumieć matematykę jak oni, ale jeszcze uszczypliwości innym sadzić to lekka
przesada
12 mar 19:05