Srodek ciezkosci trojkata
Salazer: W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A jest prosty.
Oblicz odległość środka ciężkości trójkąta od punktu .
|AC|=8
|AB|=6
|CB|=10
12 mar 13:48
12 mar 14:11
janek191:
Od którego punktu?
12 mar 14:45
hipo: Odległość środka ciężkości trójkąta ABC od punktu A to 3,(3).
12 mar 15:08
hipo:

Trójkąt prostokątny ABC umieściłem w układzie współrzędnych.
Środek ciężkości Q ma współrzędne (2, 2
23).
Z twierdzenia Pitagorasa
|AQ|
2 = 2
2 + (
83)
2
|AQ| = 3
13
12 mar 15:49
Mila:

|AD|=5
| | 5 | | 2*5 | | 10 | |
|SD|= |
| , |AS|= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 mar 17:04