matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że funkcje f oraz g są równe
Bogdan:
Wykaż, że funkcje f oraz g są równe, jeśli:
x
4
−1
a) f(x) =
g(x) = x
2
− 1
x
2
+1
12 mar 12:59
Jerzy:
1) Obydwie funkcje mają tą samą dziedzinę R
(x
2
+ 1)(x
2
− 1)
2) f(x) =
= x
2
− 1 = g(x)
x
2
+ 1
12 mar 13:05
Szkolniak:
x
4
−1
f(x)=
, x∊D=R
x
2
+1
g(x)=x
2
−1, x∊D=R f(x)=g(x)
x
4
−1
=x
2
−1
x
2
+1
x
4
−1=(x
2
−1)(x
2
+1), bo ⋀(x
2
+1>0) x∊R x
4
−1=x
4
−1 L=P, zatem funkcje te są sobie równe (dziedziny takie same)
12 mar 13:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick