matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz |AC|
kajtuś:
sinα=5/6 cosβ=2/3 |BC|=6 Oblicz |AC|
12 mar 12:56
a7:
sinβ=
√
1−4/9
=
√
5
/3 h/6=
√
5
/3 czyli h=2
√
5
12
√
5
sinα=h/b 5/6=2
√
5
/b czyli b=
6
12 mar 13:11