prosta równoległa do wykresu funkcji f
mr t : | | x−1 | |
Prosta y=ax jest styczna do wykresu funkcji f(x)= |
| gdzie x≠0 oblicz a. |
| | x | |
| | 1 | |
Początkowo myślałem że pochodna znajdzie swoje zastosowanie tutaj i wychodzi ona |
| lecz |
| | x2 | |
nic z tego jie wyszło
11 mar 22:10
Eta:

x≠0
ax
2−x+1=0 Δ=0 ( bo prosta i hiperbola mają jeden punkt wspólny
Δ= 1−4a=0 ⇒ a=1/4
11 mar 22:15
Eta:
| | 1 | |
Punkt styczności P( |
| , 2) |
| | 2 | |
11 mar 22:18
11 mar 22:18
mr t : Okej to całkiem proste, byłem przekonany ze jakimś cudem prosta musi być prostopadła do obydwu
części wykresu...
Dzięki za szybka odpowiedz!
11 mar 22:25
mr t : styczna*
11 mar 22:27