Wektor jako punkt przestrzeni wielowymiarowej | studia
Vi.: Cześć, pytanie nietrywialne, a może jednak:
kiedy (i dlaczego) możemy "patrzeć" na wektory w przestrzeni wielowymiarowej jak na punkty tej
przestrzeni?
Mam na myśli, utożsamianie całego wielowymiarowego wektora w tejże przestrzeni z jednym
punktem.
Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Vi.
11 mar 16:44
jc:
Jak ustalisz punkt A, to wektor v daje Ci punkt P=A+v i odwrotnie mając punkt P
masz wektor v=P−A.
Jak weźmiesz A=0, to będziesz miał P=v.
Np. R3 punkt (2,5,7) utożsamiasz z wektorem (2,5,7).
Jedno i drugie wygląda tak samo.
Nie zawsze jest tak prosto. Jak np. punkty na sferze skojarzyć z wektorami?
11 mar 17:09
Leszek: W geometrii rozniczkowej punkt na powierzchni sfery P (a,b,c) kojarzymy z wektorem
jako uporzadkowana zbior (a,b,c)
11 mar 21:30