Stożek i walec mają równe tworzące, równe objętości i równe pola powierzchni bocznej. Oblicz
cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
H− wysokość stożka
r− promień podstawy stożka
R− promień podstawy walca
| 1 | ||
Vs= | π*r2*H | |
| 3 |
| 1 | ||
1) | πr2H=πR2*l | |
| 3 |
| 1 | ||
R= | r | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
πr2*H=π* | r2*l | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 1 | ||
r2*H= | r2*l | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 4 | ||||||||||
l= | = | *H*4= | H | |||||||||
| 3 | 3 |
| H | 3 | |||||||||
sinα= | = | |||||||||
| 4 |
| 7 | ||
cos2α= | ||
| 16 |
| √7 | ||
cosα= | ||
| 4 |