| √−5−2 | √5+2 | |||
Dane są liczby a= | b= | |||
| 4 | 4 |
| a | ||
a) Oblicz | | −1| | |
| b |
| a*b | ||
b) Zapisz liczbę | w postaci potęgi liczby 2 | |
| a−b |
| √5 | ||
c) sprawdź czy| a2−b2|= | ||
| 2 |
| a | √−5−2 | 4 | ||||
| | | = | | * | − 1| = | |||
| b | 4 | √5+2 |
| √−5−2 | (√−5−2)(√5+2) | |||
| | − 1| = | | − 1| | ||
| √5+2 | 5−4 |
| √5−2 | √5+2 | 5−4 | 1 | |||||
a * b = | * | = | = | |||||
| 4 | 4 | 16 | 16 |
| √5−2 | √5+2 | 2√5 | √5 | |||||
a + b = | + | = | = | |||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| a * b | 1 | √5 | 1 | √5 | |||||
= | : | = | = | ||||||
| a + b | 16 | 2 | 8√5 | 40 |