Odchylenie standardowe
lux: Wykonano 5 pomiarów czasu t opadania kulki w pewnej cieczy. Wyniki pomiarów podlegają błędom
przypadkowym o rozkładzie normalnym, przy czym zbiór wszystkich możliwych wyników pomiaru
czasu można opisać odchyleniem standardowym =0,2. Wyznacza na poziomie ufności 80%,
przedział w jakim mieści się wartość średnia pomiaru czasu.
Wskazówka: zauważ, że w zadaniu znamy odchylenie standardowe całej populacji.
11 mar 13:42
daras: n = 5
ϰ = n −1 =4 stopni swobody
współczynnik Studenta dla 0,8 : t4;0,8 = 1,533
czyli xśr ± 0,31
11 mar 22:43