?
Andrzej: Wykaż, że liczba x =3√9+4√5 + 3√9−4√5 jest liczbą pierwszą.
11 mar 13:36
wredulus_pospolitus:
wskazówka ... z całą pewnością można zapisać:
(a + b)3 = 9 + 4√5
(a − b)3 = 9 − 4√5
znajdź 'a' i 'b' z powyższego układu równań
11 mar 13:42
jc: Być może prościej (choć nie krócej) tak:
x3=18+3x
x=3, to liczba pierwsza
x3−3x−18 = x3−3x2 + 3x3−9x+6x−18 = (x−3)(x2+3x+6)
drugi czynnik nie ma pierwiastków
11 mar 13:46
jc:
(3+√5)3=8(9+4√5)
(3−√5)3=8(9−4√5)
11 mar 14:02
pomoc: A skąd jest: x3=18+3x
12 mar 20:46
jc:
x=u+v
x3=u3+3u2v+3uv2+v3=u3+v3+3uv(u+v)=u3+v3+3uvx
x=3√9+4√5 + 3√9−4√5
u=3√9+4√5, v=3√9−4√5
u3+v3=18, uv=1
Dlatego x3=18+3x.
12 mar 21:07
Mila:
x =3√9+4√5 + 3√9−4√5 /3
x3=9+4√5+3*3√(9+4√5)2*3√9−√5+3*3√(9+4√5)*3√(9−√5)2+9−4√5
x3=18+3*3√(92−16*5)*(9+4√5)+3*3√(92−16*5)*(9−4√5)
x3=18+3*(3√9+4√5 + 3√9−4√5 )
x3=18+3x
12 mar 21:09
a7: x3=[3√9+4√5+3√9−4√5]3
podnosząc do trzeciej potęgi z wzoru (a+b)3=a3+3ab+3ab2+b3
a3+ b3=18
3a2b+3ab2=3ab(a+b)= 2(3√9+4√5)*3√9−4√5)2)13)*[3√9+4√5+3√9−4√5]=
=3*(3√9+4√5+3√9−4√5)
dlatego x3=18+3x
12 mar 21:17
next: Pokażę jak przekształcić, by wyciągnąć pierwiastek.
Najpierw rozpiszę wyrażenie pod pierwiastkiem:
9 + 4
√5 =
| 72 + 32√5 | | 27 + 45 + 27√5 + 5√5 | | 27 + 27√5 + 45 + 5√5 | |
| = |
| = |
| = |
| 8 | | 8 | | 8 | |
| | 27 + 3*9√5 + 3*15 + 5√5 | | 33 + 3*32*√5 + 3*3*√52 + √53 | |
= |
| = |
| = |
| | 8 | | 8 | |
| | (3 + √5)3 | | 3 + √5 | |
= |
| = ( |
| )3 |
| | 8 | | 2 | |
analogicznie
stąd
Wynikiem dodawania tych liczb jest 3.
13 mar 08:17
wredulus_pospolitus:
next −−− pragnę tylko zauważyć, że Twoje przekształcenia mają jeden podstawowy mankament −−−
wiesz do czego chcesz dojść.
W przeciwnym razie − skąd byś wiedział, że zaczynasz od pomnożenia i podzielenia przez 8.
13 mar 13:43