.
mr t : Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−x
2+(m−1)x+m
2+2m gdzie x∊R
Wyznacz największa wartość wyrażenia x
2+x
1(x
2+1) przy czym x
1 i x
2 mogą być równe
| | 1 | |
Z: Δ≥0 czyli m∊<−∞;−1>u<− |
| ;∞> |
| | 5 | |
Następnie mam wyznaczyć wartość największa wyrażenia które po przekształceniu jest równe
x
1x
2+x
1+x
2 czyli dostajemy −m
2−m−1
| | 1 | |
Liczę pochodna −m2−m−1 która wynosi −2m−1, sprawdziłem i ekstremum istnieje dla m = − |
| |
| | 2 | |
I teraz pytanie bo dla tego m nie mamy Δ≥0
11 mar 13:32
wredulus_pospolitus:
związku z tym sprawdzasz dla którego 'najbliższego' punktu wartość będzie największa, dla m =
−1 czy też dla m = −1/5 (podpowiem −−− dla m = −1/5 co wynika z symetryczności wykresu
g(m) względem prostej m = −1/2)
11 mar 13:38
mr t : Okej − dzięki
11 mar 14:11