wykres co zle
olek:

−na podstawie wykresu funkcji f(x)=|x+1|−2 naszkicuj wykres funkcji g.Podaj liczbę rozwiązań
równania g(x)=1
g(x)=f(1−|x|)
narysowałam |x|
potem w lewo 1 i do dołu 2
potem przekształcenie względem osi x
potem 1 do góry
i wyszło jak na rysunku x∊{−3,3} i jest źle tylko nie wiem co ?
11 mar 12:01
olek: narysowałam |x| czarny
potem w lewo 1 i do dołu 2
potem przekształcenie względem osi x czerwony
potem 1 do góry niebieski
i wyszło jak na rysunku x∊{−3,3} z zielonej linii i jest źle tylko nie wiem co ?
nie umiem tutaj dobrze tego narysowac ale dlaczego jest zle ma wyjsc −5 i 5
11 mar 12:04
olek: nikt? nic nie wie
11 mar 13:49
a7:
11 mar 14:10
a7: 1. rysujemy |x+1|
2. obniżamy o dwa
3.aby narysować |1−|x|+1|−2=|−|x|+2|−2 rysujemy najpierw −|x| podnosimy o dwa odbijamy od
osi x i obniżamy o dwa
11 mar 14:13
wredulus_pospolitus:

masz wykres f(x) = |x + 1| − 2
czarny
krok 1. robisz przekształcenie g(x) = f(−x) (lewa na prawą, prawa na lewą)
niebieska
krok 2. przesuwasz o 1, h(x) = f(1−x)
zielona
krok 3. nakładasz moduł na zmienną x. m(x) = f(1 − |x|) (czyli kopiujesz to co jest po prawej
stronie OY)
czerwony
11 mar 14:14
wredulus_pospolitus:
a7 −−− ale mamy wyjść z wykresu f(x) i dojść do g(x) ... a nie rysować g(x) od podstaw
11 mar 14:15
a7: @wredulusie moim zdaniem wszystko jedno, chodzi o to aby rozumieć, że aby mieć g(x) za iks w
funkcji f(x) trzeba podstawić 1−|x|
11 mar 14:20
olek: wiem gdzie mam błąd dzięki
11 mar 15:14